A legjobb kiránduló helyek…

Csónakázó tó

Varos_014

Miklósfai parkerdő

47-miklósfai parkerdő

Köszikla szurdok

45-koszikla_szurdok_zala_tura_1

Csibiti völgy

14-csibiti
43-csibiti2

Nagykanizsán…

Erdei tornapálya, Csónakázó-tó

Az erdei tornapálya újdonságnak számít a városban és környékén, a kialakításakor az volt a fő szempont, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód és a mozgás fontosságára. A tornapálya a tó keleti partján található, egy ösvényt végigjárva 12 állomáson bárki kipróbálhatja ügyességét. Különböző gyakorlatok   mindegyik állomáson egy-egy táblán kerülnek bemutatásra, tanácsokkal, életmódtanácsokkal, tippekkel, hogy hogyan lehetne minél egészségesebben, minél több mozgással élni. Egy szakember segített a kialakításában, aki arra is odafigyelt, hogy a sorrend megfelelő legyen.

XCO pálya, Csónakázó-tó

Magyarország első nemzetközi színvonalú épített mountainbike pályája – a kanizsai XCO versenypálya – 4200 m hosszú, 160 m szintemelkedéssel. A pálya lüktetően változatos. Hat meredek emelkedőt és rendkívül technikás lejtmeneteket tartalmaz. A pályát 5 fő részre lehet osztani, amelyben a nehezebb részeket mindig egy könnyebb követi. A pálya három ugratót, három döntött kanyart, egy sziklakertet, egy pumpapályát és egy gyökeres lejtmenet részt tartalmaz. A felsorolt elemek teszik a pályát igazán technikássá. A két frissítő és technikai zóna közel található egymáshoz, valamint a nézői útvonalakat is úgy alakították ki, hogy mindössze 5 perc sétányi távolságra legyen több látványos pályaszakasz egymástól.

Miklósfai arborétum

Az arborétum 28 hektáros területen helyezkedik el. Az erdőt zömében fenyők teszik ki, ezek közül többségben vannak a mammut, luc, douglas és erdei fenyők.

A legidősebb fa a központi téren található tölgyfa ami több mint 130 éves.

A bejárattól nem messze található a pihenő rész, amely padokkal, asztalokkal és szalonnasütőkkel van ellátva. Ide rálátást nyújt az erdészház, ahol vezetékes víz, villany található, ugyanakkor 3 helyiségre osztható. Egy 30 férőhelyes nagyterem, egy konyha és egy pihenőszoba, ami általában az erdész pihenőhelye. A parkerdő déli oldalán, a kerítésen kívűl egy fenyveserdőn keresztül vezet az út a festői környezetben lévő miklósfai horgásztóhoz. A tavat egy félsziget osztja ketté, a rajta lévő esőbeálló kunyhót, egy, a víz felett átfutó fahídon lehet megközelíteni. A miklósfai M.G.ZRT, a parkerdő kezelője nem kevés anyagi ráfordítással tartja fenn a kirándulóerdőt, biztosítva ezzel családok, baráti társaságok kikapcsolódását.

Romlott vári túra

Nagykanizsa – Romlott vár – Bagola – Csónakázó-tó – Nagykanizsa

A temetőhíd után végigmegyünk a vasúti bevágás melletti fasoron, majd a Potyli-hídon túl felmegyünk a szőlőhegyre. A Nagy-Éden szép szál fenyői mellől jó rálátás esik a városra. Mintegy 3 km után a XVI. században két ostromot megért és végül a törökök által elpusztított Romlott vár alá érünk. Némi vargabetű után a ciklámen dús erdőn keresztül Bagola községbe érünk, majd a jó kilátást nyújtó Nagybagolai-szőlőhegyen át leérünk a Csónakázó-tóhoz.

Kőszikla szurdok Nagybakónak

Népiesen “Kicikla” a környék egyedülálló vízmosása. Felső pannon-tengeri homokkőbe, márgába ékelődve, csodálatos formájú homokkő sziklafalak közé csalja a kíváncsi utazókat.

A meder vize a rétegesen elhelyezkedő homokkő alól és az úgynevezett könnyező falakból szivárog. Egyedülálló mikroklímának köszönhetően a sziklákat nagy telepekben borítja a májmoha. A természeti képződményt az Árpád-forráshoz vezető útról É-Ny-i irányba haladva (útjelző tábla) lehet a legkönnyebben megközelíteni.

Árpád forrás Nagybakónak

Egy kis völgyben fekszik a település legnépszerűbb, gyermekek és idősek számára is könnyen megközelíthető kirándulóhelye. A két kiépített forrás adta tiszta, finom ivóvíz, tűzrakó hely, padok, asztalok teszik kényelmessé a pihenést. Az Árpád-forrást az Arany János utcát követő földúton, az erdő felé egyenesen haladva lehet a legkönnyebben elérni.

Csibiti völgy

Nagybakónaktól É-Ny-i irányban az újudvari Tv-torony felől és Rigó-hegyen keresztül is megközelíthető erózió alkotta mély völgy, melynek aljában a Csibiti-forrás és annak vizét felfogó mesterséges tó található. A völgy Újudvar település helyi védelme alatt áll zalai viszonylatban páratlanul gazdag élővilága miatt.

Nordic walking

A nordic walking vagy ski walking (magyarul északi gyaloglás, síjárás) lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat.
A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már a 30-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. A nordic walking 1997 tavaszán mutatkozott be hivatalosan önálló sportként. Azóta nem várt népszerűségre tett szert az új sport elsősorban Skandináviában és Európa több más országában, de hódít az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is. A régi mozgásformát sokféle módon, sokféle iskolában tanítják manapság. Önálló amerikai, európai, s többféle kevert stílus van a köztudatban ma már.
Maga a mozgásforma rendkívül egyszerű, igaz nem árt ha az első lépéseket szakértő közreműködő segítségével tesszük meg. A nordic walking egyesíti a gyaloglás, a futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak.

Nagyrécse központjából kiinduló nemzetközileg minősített nordic walking pályát a Pannonhát Dél–zalai Egyesület alakította ki és minden természetkedvelőt tárt karokkal fogad.

A nordic walking pálya két körből áll. A látogató 12,5 és 25 kilométer hosszú túrák közül választhat.

  • Kikerics út – rövid nordic walking pálya (térkép: vékony piros vonal – 12,5 km) Nagyrécse, Bacónaki-hegy, Bakónaki-völgy, Gesztenyés-hegy útvonalon halad. A dél-zalai táj szőlőhegyein számos ponton szép kilátást biztosítva vezet ez a viszonylag könnyű pálya. Saját ütemének megfelelően bárki bejárhatja.
  • Cserkelő út – hosszú nordic walking pálya (térkép: vastag piros vonal – 25 km) sokkal izgalmasabb és változatosabb, ám ez inkább edzettebbeknek ajánlható. Csodálatos zalai dombokon keresztül haladva Nagyrécse, Újudvar, Nagybakónak (TV-torony – Árpád-forrás – József-hegy), Csapi és Kisrécse területét érinti.

Bázakerettyén és környékén…

Olajtörténeti séta Bázakerettyén, a Magyar Olajipar bölcsőjében, amelynek keretében szakmai kísérő mesél a magyar olajipar megszületésének körülményeiről. Láthatják a résztvevők a Magyar-amerikai Olajipari Részvénytársaság által egyedi és különleges stílusban épített lakótelepet, megismerkedhetnek egy mélyszivattyú működésével, továbbá megtekinthetik az Olajtörténeti Kismúzeumot.

Budafapuszta – Budafai arborétum, szalonnasütés, kirándulás

Kistolmácstól pár kilométerre északra, Bázakerettyétől mintegy 2 km-re található a zalai dombok között, gyönyörű göcseji bükktájba illeszkedve a Budafapusztai Arborétum, mely csodálatos növényvilágával (kb. 200 fajta) varázsolja el az ide érkező látogatókat. A fafajok Észak-Amerikából, Ázsiából és Észak Európából származnak.

Az arborétumban számos növénykülönlegesség tekinthető meg és az arborétum kellemes kikapcsolódást nyújt a természetszerető vendégeknek. A leglátványosabb példányok a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők, valamint a május elején nyíló azáleák.

Kistolmácsi víztározó

A Kistolmácsi víztározó csodálatos környezetben, könnyen megközelíthető helyen várja az érdeklődőket Bázakerettye és Letenye között.

A tó kialakulása az 1980-as évek közepére nyúlik vissza, amikor olaj és szénhidrogén kutatás során, egy geológiai robbantás következtében nagy vízhozamú forrás tört a felszínre, amely a Béci-patakkal együtt azóta is táplálja a tározót. A vízterület kedvező fekvésű, a település belterületéig nyúlik déli irányba. A családdal érkezők kényelmét büfé, kiépített szabadstrand és szabadtéri játékok szolgálják. A tó változatos halállománya élménydús horgászatot tesz lehetővé, melyre napi és heti területi jegy birtokában a tározó mindkét oldalán lehetőség van.

A Lenti és Kistolmács között, bükk- és tölgyerdők között kanyargó Csömödéri Állami Erdei Vasút végállomása a tározó északi végénél található, ahol a Kistolmácsi Erdei Lak várja a több napra érkező vendégeket, horgászokat. Útvonal: Nagykanizsa – Budafapusztai arborétum – Kiscsehi ősbükkös – Vétyempuszta – Nagykanizsa. Távolságok: Nagykanizsa – Budafapuszta: 31 km, Nagykanizsa – Vétyempuszta: 42 km

Bázakerettyétől mintegy két kilométerre található a meghitt zalai dombok között, gyönyörű göcseji bükktájba illeszkedve a Budafa-pusztai Arborétum (Budafai Arborétum).

A túra előtt érdemes időt szakítani egy arborétumbeli körsétára. A túrát a vadászháznál kezdjük. A rendezett cserkészúton valóságos ciklámen illatfelhő lengi körül a turistákat augusztus és szeptember hónapban. Az erdőt nyugaton szegélyező völgyön át kimegyünk az országútra, egészen a Kiscsehi-elágazóig. Az elágazótól az alsó „MAORT”- útra kanyarodunk. Később a kövesút helyett válasszuk a vele párhuzamos erdei utat. A kövesút végén balra fordulunk és egy erdei csapáson felmegyünk a felső „MAORT”- útra. Ezen még gyalogolunk mintegy 2-3 km-t és elérjük az ősbükkös bejáratát. Az ősbükkös tulajdonképpen kísérleti terület. Óriási, másfél évszázados fákkal. Végig sétálunk az óriási fák alatt egészen a völgy alján fekvő Vétyempusztára. Ma már erdészeti bázis csupán. Az ivóvízcsap közelében látható gödör a múlt században működő üveghuta maradványait tárta föl. A külföldi származású munkások helyi fa és hamuzsír, valamint magas kvarctartalmú homok segítségével készítették az üveget.

Csömödéri Erdei Vasút

A Csömödéri Állami Erdei Vasút a maga 109 km vágányhosszával Magyarország leghosszabb kisvasúti üzeme. A gerinc vonalán Lenti és Kistolmács között (32 km) május 1-jétől szeptember 30-áig, hétköznaponként menetrend szerint közlekedik személy szállító vonat. A vasútvonal hangulatos településeken halad keresztül és számos turisztikai látnivalót köt össze.

Bázakerettye

41-bazakerettye3

Kistolmácsi tó

10-kistolmácsi tó

Csömödéri erdei vasút

topcard

Kaszó

44-kaszó

Kalandpark, Márokföld

46-márokföld

7 vezér

28-7vezér

Bivalyrezervátum

Kornyek_022

Ha messzebbre merészkedünk…

Kaszó

Sokan hallottak már róla, de igazán csak kevesen ismerik. A település neve egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget és az itt található vadászházat, üdülőt.

Erdei vasút, kisvasút

A Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő erdei vasút, kisvasút. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak.

Kalandpark, Márokföld

Kedveli az izgalmat, a kalandot, és ügyességét is próbára tenné? Akkor Márokföld Kalandparkot Önnek találták ki! A Nemesnéptől alig egy ugrásnyira található drótköteles kalandpályát a kistelepüléssel határos erdőben alakították ki. A különböző nehézségi fokozatú, fákra telepített akadályok átlagban 3-4 méteres magasságban találhatók. Két óriásmászóka és egy csúszópálya várja a kihívóit! Kiváló testmozgás, javítja a koordinációs készséget, erősíti a testet és a lelket egyaránt! További márokföldi élményre vágyik? Próbálja ki a terepíjászpályát vagy töltődjön fel az energiaparkban!

Zobori Kalandozoo, Zalaszabar

A Kis-Balaton nyugati partján, Zalaszabarban található – egyénileg, családosan, illetve csoportosan is látogatható – kalandpark az aktív pihenést, ökoturizmust kedvelő fiatalok, családok, baráti társaságok, iskolák és cégek számára remek kikapcsolódási, szabadidő eltöltési lehetőséget kínál, nyugodt, idilli környezetben, a friss levegőn – a kaland és szórakozás jegyében. A Zobori KalandoZoo az osztálykirándulások, táborok, túrák, céges csapatépítő tréningek ideális helyszíne.

Állatsimogató – Fenyvespuszta

Várnak játékos kedvű, új barátaid, a bivalyok, kecskegidák, lovak, pónik, csacsik, nyuszik, kismalacok kiskutyák, kiscicák és még sok más kíváncsi állat. Fenyvespusztán, a legtöbb állat kifutójába szabadon bemehetsz, ha szeretnél, így könnyebben megsimogathatod vagy megetetheted őket, a kasszánál vásárolt állateledellel. A major Zala megyében, – a közkedvelt kis-balatoni kirándulóhely és horgászparadicsom – a Kányavári-sziget bejáratával szemben található.

Garabonciás farm

Garaboncon található a XXI. századi parasztgazdaság, a Garabonciás Farm, ahol állat és növénytermesztés folyik.  A Garabonciás Farm túlmutat a paraszti gazdaságon, mivel egy élmény helyszín is: Közkedvelt programjaik a lovaglás, a kocsikázás ekhós szekéren, az állatsimogatással egybekötött farmlátogatás.

Kapirgálós tyúkok, csirkék, sárban hempergő, napozó boldog malacok, szelíd nyuszik, foltos tehenek, büszke magyar szürke marhák, sajtot adó bárányok és kecskék, önfeledten száguldó lovak várják az idelátogatókat.

A 7 Vezér Történelmi Kalandpark

A Kalandpark megálmodói azt a célt tűzték ki, hogy egy többgenerációs család mindegy egyes tagja élmény dús kikapcsolódáshoz juthasson. A Kalandpark észrevétlen segíti a honismeret és a honszeretet kialakulását és erősödését. A Kalandpark látogatása olyan élmény együttest kínál, amely nem csak a szemnek, szájnak, hanem a testnek és az elmének is „ingere”. A magyar királyok arcképcsarnoka és a jurta sátrak állandó kiállítása a térség honfoglalás kori történelmét egyedülálló módon mutatja be. A jurta sátrakban található állandó kiállítás a térség legújabb régészeti és antropológiai kutatásaira és az elérhető leghitelesebb történelmi forrásokra támaszkodva szemléletesen és nagy tudásanyaggal szórakoztatva tanítja a látogatókat.

Ezen kívül a játszás és a gasztronómiai különlegességek biztosítják, hogy a család minden korosztálya igazán kikapcsolódhasson.

Mit találsz a Garabonciás Történelmi Kalandparkban?

  • 7 vezér jurta tábort: 7 db mongol típusú sátor, bennük a honfoglalás képes története és korabeli tárgyak, eszközök, ruhák kiállítása.
  • Hanna hercegnő várát: 240 m2 alapterületű téglavár, 4 őrtoronnyal, 120 m2 színpaddal, 160 m2 küzdőtérrel, 160 m2 kerengővel és az alatta lévő árkáddal, a Magyar Királyok Arcképcsarnoka, 52 magyar király arcképének kiállításával.
  • Lovas pályát: Lovaglásra, akadályhajtásra, díjugratásra alkalmas pálya.Íjászpályát: 4 beállásos pálya, különböző íjakkal.   Elektromos quad pályát: 4 éves kortól 104 éves korig.
  • Kötélpályát
  • 2 db várjátszóteret
  • Sajtüzemet: a saját tej feldolgozására. Tej, túró, tejföl, tejszín, joghurt, vaj, sajt előállítására alkalmas.
  • Látványkonyhát: Kültéri grill konyha, kenyérsütési lehetőséggel. A honfoglalás korától napjainkig tartó képzeletbeli időutazást kínál a park, amely lehet tréninghelyszín, különleges esküvő vagy zöld tábor helyszíne is.

Bivalyrezervátum-Kápolnapuszta

A telep a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja, mivel az állomány szelídsége közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a látogatókkal.

A Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottunk ki játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, ahonnan távcsőből kémlelheti a tájat a látogató. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

Cycle in a network

Négy város (Nagykanizsa, Csáktornya, Kapronca, Zalakaros)  egy határon átnyúló kerékpárút-hálózat és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésének köszönhetően közel 300 km-es útvonalat tett elérhetővé, valamint látogatóközpontokat és hegyikerékpár- pályát épített. Emellett kerékpárkölcsönző nyílt Nagykanizsán és Kaproncán. A látogatók számára GPS segít a tájékozódásban, prospektusok és egy honlap a túrák megtervezésében. A honlapon és az elektronikus információs pontokon a szolgáltatásokkal kapcsolatos összes információ megjelenik, együtt a kialakításra került 20 db programcsomaggal.